torstai 12. tammikuuta 2017

Windows 10 vaikeuksia ja ratkaisuja

Koska päivitettyäni tietokoneeni viime vuonna Windows 10:een minulle tuli ongelmia lukuisten eri tietokoneohjelmien ja pelien kanssa, jouduin painimaan kaikenlaisten säätöjen parissa. Kolme tuntia sitten korjasin Civilization 5:n toimimaan ja ajattelin nyt pistää muutaman ratkaisun tänne.

1. Tietokoneen muistikortin lukija ei toimi


Pahin kohtaamistani ongelmista oli, ettei muistikortin lukija (SD card reader) yllättäen toiminut lainkaan. Tämä on paha alalla, jolla pitää käsitellä tuhansia kuvia nopeassa tahdissa! Kyllästyin kytkemään kameran johdolla USBiin ja etsin ratkaisun.

Kokeilin aluksi ajurien päivityksiä mutta ne eivät ilmeisesti toimi koskaan, ne ovat vain Microsoftin tapa siirtää ongelma kolmannelle osapuolelle. Ongelmaksi osoittautui, että joku Windowsin kehittäjänörtti on puuhastellut tietokoneen kansioiden ja muiden lukuominaisuuksien kanssa. Moni asennettu tiedosto ja sen myötä kansio menee jostain syystä Windowsissa automaattisesti "Vain luku" -tilaan, jolloin niihin ei siis pääse käsiksi. Samoin tietokone ei edes näytä kaikkia kansioita.

Löysin ratkaisun Youtube-videosta, joka on nykyään poistettu. Ohjeen mukaan avaa ensin resurssienhallinta / Tämä tietokone.

Valitse vasemmalta ylhäältä Tiedosto (sen oikealla puolella on Tietokone ja näytä)
Valitse avautuvasta valikosta Muuta kansio- ja hakuasetuksia

Tämä avaa ikkunan "Kansion asetukset"

Valitse Näytä

Muuta Kansion asetuksissa kohdassa "Näytä" Piilotetut tiedostot ja kansiot valinnaksi "Näytä piilotetut tiedostot, kansiot ja asemat". Paina Käytä, OK ja käynnistä tietokone uudelleen.


Kelaa alaspäin ja löydät kohdan "Piilotetut tiedostot ja kansiot". Valitse tästä "Näytä piilotetut tiedostot, kansiot ja asemat".

Tämä on tärkeää. Kun olet valinnut "Käytä" ja "OK", käynnistä tietokone uudelleen. Muistikorttien pitäisi nyt näkyä normaalisti.

Eli Windows 10 päivityksen jälkeen tietokone olettaa, että muistikortit ovat piilotettuja asemia. Helppo korjata.

2. Vaikeuksia Steam-pelien kanssa


Minulla on ollut vaikeuksia lukuisien Steamista ostamieni pelien kanssa, etenkin vähänkään vanhempien pelien kanssa. Osa vain ei yksinkertaisesti ole yhteensopivia Windows 10:n kanssa, mutta melko moneen löytyy ratkaisu pienen väännön jälkeen. Tässä ratkaisuja muutamiin peleihin:

The Secret of Monkey Island: Special Edition


Tämä ei suostunut lainkaan toiminaan, mutta löysin jostain verkosta (en muista mistä) vihjeen, että jostain kannattaa ladata tiedosto, jonka nimi on d3d9.dll. En muista mistä sen latasin, pari sivustoa jotka tarjosivat olivat epämääräisiä joten en ladannut niitä kuin vasta yhdeltä ajurisivustolta, josta virustorjunta ja Adblockerit eivät herjanneet punaisina hehkuen.

Peli alkoi toimia kuin unelma heti kun latasin tiedostin ja siirsin sen pelin pääkansioon. Sama temppu toimi jostain syystä myös Return to Castle Wolfensteiniin! Peli ei käynnistynyt lainkaan, mutta kun siirsin saman tiedoston sen pääkansioon peli alkoi toimia heti. En tiedä mihin muihin tuo tiedosto toimii, raportoin asiasta jatkossa. Wolfenstein kuitenkin kaatuu jatkuvasti heti, kun pelissä on kuollut, mutta ainakin sitä voi pelata.

Suurin osa tiedostoista löytyy kansiosta\Steam\SteamApps\common ja sieltä pelien alikansioista. Huomautan ja varoitan, että katsokaa tarkkaan mistä etsitte tuon d3d9 tiedoston. Epäluotettavia ja "maksuttomia" huijaussivustoja on leegio.

Civilization 5


Tämän kanssa sain tapella tuntikausia. Ongelma oli että alkuvideo kuului mutta ei näkynyt ja tämän jälkeen peli lopahti Loading eli latausruutuun. Alkumusiikki kuului, mutta mitään ei tapahtunut.

Tein seuraavat temput:

1) Vaihdoin neljän tiedoston eli Launcherin, CivilizationV:n, CivilizationV_DX11:n ja CivilizationV_Tablet'n Yhteensopivuustilan Windows 8:aan

Yhteensopivuustila vaihdetaan näin

oikea hiiren klikkaus tiedoston päällä
-> ominaisuudet
-> välilehti Yhteensopivuus
-> Suorita ohjelma yhteensopivuustilassa Windows 8
-> Käytä ja OK

2) Poistin KAIKKI, myös ladattujen lisäosien introvideot. Ne löytyvät Sid Meier's Civilization V:n peruskansiosta (ne ovat tyyppiä) sekä kansioista
Assets
-> DLC
-> kansiot Expansion sekä Expansion2

Esimerkiksi englanninkielinen introvideo on nimeltään Civ5_Opening_Movie_en_US ja expansion2 kansiossa se on Civ5XP2_Opening_Movie_en_US

Otin toki varokopiot videoista erilliseen kansioon ennen deletointia. Nämä pyörivät myös erillisinä videotiedostoina, jos haluat katsoa ne erikseen. Ovathan ne hienosti tehtyjä, harmi etteivät tässä tapauksessa pyöri.

3) Käynnistä peli ja odota Loading ikkunassa useampi minuutti. Minulla kesti noin 3-5 minuuttia ennen kuin peli käynnistyi.

HUOM! Ilmeisesti Civilization 5 on niitä pelejä, joiden asennetut kansiot ovat oletusarvoisesti "Vain luku" -tyyppiä. Koetin vaihtaa niitä useaan otteeseen mutta ne lukittuivat taas automaattisesti heti muutoksen tehtyäni. Ilmeisesti tällä ei kuitenkaan ole väliä pelien toimivuudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti