101 esinettä – Kokoelmat ikkunoina historiaan
Janne Vilkuna kirjoitti viimeisimmässä Museo-lehdessä 3/2014 Katarina Harrison Lindbergh & Dick Harrisonin kirjasta 101 föremål ur Sveriges historia (Norstedts, 2013). Kirja on kiinnostava ja lähestymistapa esineiden historiaan ja kertomuksiin ajankohtainen.
Janne toivoi kirjoituksessaan, että myös suomalaiset museot tarttuisivat aiheeseen. Ilokseni voin kertoa, että Turussa Museokeskus on käynnistänyt vuonna 2013 juuri tämänkaltaisen hankkeen juhlavuodeksi 2017. Hankkeesta löytyy lisätietoja mm. Museokeskuksen uutiskirjeessä 5/2013.
Turussa innoittajana projektille on toiminut erityisesti British Museumin ja BBC:n yhteishanke A History of the World in 100 Objects.
Janne Vilkuna otti aiheellisesti esille vuoden 2017, jossa museot ovat toivottavasti merkittäviä toimijoita. Yhteistyö juhlavuoden osalta on varmasti tarpeen.
Olisiko aihetta kerätä tiedot museoiden hankkeista - yhteistyön mahdollistajaksi ja toisaalta sen varmistamiseksi että ei tehtäisi päällekkäistä työtä?
Maakuntamuseoiden, aluetaidemuseoiden ja valtakunnallisten erikoismuseoiden tapaamisessa viime viikolla sovittiin, että museot toimittavat tietoja hankkeestaan museoliiton pääsihteerille Kimmo Levälle. Hän varmasti toivottaa museoliittoon tervetulleeksi tiedot muidenkin museoiden juhlavuosihankkeista.
Olli Immonen
vs. museopalvelujohtaja
Turun museokeskus
Itselläni olisi paljonkin aiheita, joista tehdä tällaisia museokirjoja, mutta näin alkajaisiksi ajattelin esitellä omat 101 esinettä kodistani. Nyt vuorossa numerot #1, #2 ja #3:
#1 Catch-22 "vintagekansissa"
Pitkään metsästämäni Catch-22 (suom. Me sotasankarit) on viimeinkin kirjahyllyssäni! Tämä on yksi suosikkikirjoistani ja menee sotakirjallisuusgenressä ehdottomasti kärkikolmikkoon. Catch 22 on tuttuakin tutumpi ilmiö yliopistomaailmasta...
Teos tuli ostettua Akateemisesta Hulluilta päiviltä pari päivää sitten pilkkahintaan. Juutuin heti nojatuoliin kirja kourassa ihastelemaan Hellerin nokkelaa sanankäyttöä ja aivot räjäyttäviä paradokseja.
Erityisen hienon tästä kirjasta tekee kansi. Samoin Howard Jacobonin esipuhe on mielenkiintoinen.
#2 Marimekkomuki - "Helsinki"
Tuon Catch-22:n ohella hommasin Hulluilta päiviltä Marimekko-mukin, kerrankin kun halvalla sain. Nyt minulla on kolme hyvää kahvimukia (esittelen kaksi muuta hyvää myöhemmin).
Parempi puolisko ilahtui, kun tykkään "designestä", mutta tässä mukissa nyt vaan oli sitä jotain. Helsingin Tuomiokirkko on veikeä, kuten mukin piirrokset ylipäätään. Kelpaa turkulaisenkin juoda tästä!
#3 Vanhan ajan päivyri
Saksankielinen Vesta-ompelukoneen mainoksesta tehty päivyri, jossa vasemmalla liikkuu kiekosta viikonpäivä ja oikealla kuukausi. Lisäksi tietysti molemmilla puolilla kiekot päivämäärän muuttamiseen, vasemmalla 0-2 eli kymmenet ja oikealta 0-9.
Yksi aamun ensimmäisiä tehtäviä on asettaa tämä päivyri osoittamaan oikeaa päivää. Sitten voikin hörpätä kupin kahvia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti