lauantai 25. toukokuuta 2019

Lukuhaaste 2019: 90 kirjaa, osat 21–30

21. Patriootti Moriarty 1




Sherlock Holmesin nemesiksestä tehty mangasarja. Arvostelu täällä.

22. The Walking Dead - Book Fifteen




The Walking Dead jatkuu. TV-sarja jäänyt katsomatta, mutta on kuulemma harvinaisen epätasainen. Sarjakuvassakin on välistä enemmän ja välistä vähemmän terää. Keskeinen ongelma on, että sarja rakentuu henkilöhahmojen varaan ja "hyviä" pahiksia on tullut vastaan vain pari: Kuvernööri ja Negan. Nyt Negan on jäänyt hyvän ja pahan rajamaastoon ja jännitys rakentuu toisen apokalyptisen yhteiskunnan kohtaamiselle jolla on kovin erilaiset arvot. Uusi hahmo, sekopää likka on OK. Luvassa on lupaavia juonikuvioita!

23. Terry Pratchett - Eric




Koska luin pitkän kaavan mukaan Paavo Rintalan Faustusta (alla) ja Faust on kiinnostava eurooppalaisen kirjallisuuden teema, päätin lukea uudestaan Terry Pratchettin erinomaisen Faust-parodian: Ericin.

Ericiä voisi luonnehtia eurooppalaisen kirjallisuuden klassikoksi (Helmet 8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu sinusta yleissivistykseen!), kuten monia muitakin Kiekkomaailma-sarjan teoksia. Esimerkiksi Pratchettin helvetti on pirullisen hauska näkemys nykyihmisen kammottavuudesta.

Vanha kunnon Rincewind on joutunut ulottuvuuksien väliseen tilaan /  toiseen ulottuvuuteen aikaisempien seikkailujensa seurauksena. Niistä sanottakoon sen verran, että maailman voi pelastaa kätevästi vanhaan sukkaan sullotulla tiiliskivellä...

...kunnes joku juoksee kirkuen maailman halki ja päätyymanaajan eli Faustin teini-ikäisen Ericin luokse. Joku on tietty Rincewind ja pian velho joutuu toteuttamaan klassisia sielunviholliselle esitettäviä toiveita. Yllättäen toteutetuvat toiveet eivät tietenkään ole sitä mitä Eric odottaisi, mm. Kiekkomaailman Troijan sota käytiin kauniin Helenan vuoksi, joka on ikääntynyt ja parisuhteessaan vakiintunut Rincewindin ja Ericin saapuessa paikan päälle. Kiekkomaailman atsteekkikuningaskunta ja Helvetin näkemys heistä on samoin pirullisen (hehheh) hauska.

Lyhyesti: tämä on Kiekkomaailman parhaimpia osia, korkeintaan Kiinnostavia aikoja, oma Pratchett-suosikkini menee ohi.

24. Garth Ennis: World of Tanks: Citadel




World of Tanks -peliä käytännössä mainostava Garth Ennisin sarjis on perus-Ennisiä. Sarjakuvassa seurataan Kurskin, maailmanhistorian suurimman taistelun ja mittavimman panssaritaistelun kulkua neuvostoliittolaisen ja saksalaisen panssarivaunun miehistön silmin. Neukut saavat alleen briteistä tulleet Matilda-vaunut ja saksmannit taas huristelevat aluksi Panzer IV:llä, sitten Pantherilla.

Erikoisuuksia: neukkuvanua ajaa nainen ja saksalaisvaunujen (Panther & Tiger) tekniset ongelmat tunnustetaan laajalti. Episodimainen eteneminen on aivan toimiva, mutta tarina etenee hieman liian klassisia polkuja. Piirrosjälki on hyvää, mutta paikoitellen vähän lepsua.

Perushyvä sarjis, suosittelen tankkihulluille.

25. Robert Jordan: Sotaherra (Ajan Pyörä #12)




Perusajanpyörää, keskittyen Mattiin. Plääh ja nojoo, lukeehan tätä.

26. Frank Miller: Dark Kight Return




Prequel Frank Millerin sarjakuvaklassikkoon. Ihan OK tämäkin, Jokeri on hyvä.

27. Paavo Rintala: Faustus




Tämä kirja vei hiton pitkään, johtuen intertekstuaalisesta ja poukkoilevasta tyylistä. Tämä oli jo niin vaikeaa luettavaa paikoitellen – vaikka Faust ja Faustus onkin tuttu – että avuksi piti lukea tämän jälkeen Kim Kaupin (Oulun yliopisto) pro gradu Teodikea ja pahan ongelma Paavo Rintalan Kauneuden attribuutit -trilogiassa (2018).

Tarina pomppii keskiajan Saksan, eli originaalin Faustuksen, ja nykypäivän Paavo Rintalan välillä. Rintala pohtii kauneuden attribuutit trilogian päätösosassa elämäänsä ja vaiheitaan viedessään isänsä Karjalankannakselta löytyneitä jäänteitä haudattavaksi Ouluun (minne Rintalan evakkoäiti on haudattu) ja rinnastaa omia vaiheitaan ja aivoituksiaan Faustiin.

Keskeinen kysymys on, onko Faustin ja paholaisen ikiaikaisen liiton päätyttävä 2000-luvulle tultaessa, vai onko aikamme pyörää jälleen pyöräytettävä nekromantin ja sielunvihollisen sopimuksella? Tarvitseeko jokainen aika ja maa oman sielunmyyjänsä ja -ostajansa?

Ei tämä helppoa tekstiä ole, mutta paikka paikoin Rintala on ollut suorastaan visionääri ja kirjassa käsitellyt maailman ongelmat ovat yllättävän ajankohtaisia.

28. Rick And Morty Volume 8




Rick and Morty, älykäs ja jo mitä legendaarisin animaatiosarja on poikinut myös pirun hauskan sarjakuvasarjan. Tällä kertaa seikkaillaan vampyyrien perässä (Tiny Rick -jaksosta) sekä koetaan mm. Jerryn tavallinen päivä, kun miesparka yrittää ostaa juuri oikeanlaatuista kopiopaperia.

29. Batman: No Man's Land vol. 1




En ole lukenut Batmania järjestelmällisesti vaan kiinnostavan tarinan tai kaanonin kaaren sieltä täältä. No Man's Land onkin sitten kiinnostavimmasta päästä, lähes yhtä hyvä kuin Banen Broken Bat -arkki.

Maanjäristys, poikkeustila ja evakuointi ovat jättäneet murentuneeseen Gotham Cityyn vain kaikkein epätoivoisimmat ja köyhimmät – ja tietty konnat koplineen. Kaupunki on jaettu erilaisten rikollisjengien – ja Sinipoikien eli entisten poliisien – alueisiin, jotka on merkitty graffitein ja joista käydään julmaa sotaa. Ihmiskunta on Gothamissa romahtanut heimoiksi.

Batman palaa armeijan tiukasti eristämään kaupunkiin ja alkaa palauttamaan järjestystä. Paitsi että järjestys ei ole virkavallan ja siviiliyhteiskunnan vastuulla, vaan heimot pitävät omistaan huolta: Batmanin on aloitettava oman alueen raivaaminen ja valloittaminen kaupunkiin. Teräsmieskin piipahtaa kaupungissa, mutta toteaa etteivät hänen kykynsä riitä Gothamin pelastamiseen. Voimaa ja supervoimaa riittää, mutta voitettavana on enemmän kuin nyrkeillä mätkittävä superpahis.

No Man's Land koostuu useiden käsikirjoittajien ja piirtäjien tarinoista, joista osa seuraa laajaa juonenkaarta ja osa on lyhyitä kertomuksia. Kumpiakin voi suositella, lyhyissä tarinoissa tosin piirtäjät pääsevät irrottelemaan enemmän.

30. Robin Hobb: Salamurhaajan oppipoika




Fantasia on hyvän scifin ja taitavasti kirjoitetun dekkarin ohella koukuttavin tuntemani kirjallisuusgenre. Olin kyllä tietoinen Robin Hobbista aiemmin, mutta nyt Turun Kaupunginkirjaston teemanäyttely uuden puolen yläkerrassa eli Tieto-osastolla sai minut tarttumaan tähän.

Ja koukuttavahan tämä sarja on. Kirja perustuu päähenkilön, Fitz UljasNäkijän muistiinpanoihin joita hän on laatinut seikkailujensa jälkeen. Fitz on kruununprinssi Uljaan äpärä, jolla on verenperintönä Taito, taikuuden laji jolla pystyy vaikuttamaan ihmismieliin ja ruumiiseen ja äitinsä puolelta Vaisto, jolla pystyy ymmärtämään eläinten ajatuksia ja kommunikoimaan näiden kanssa.

Kirjasarjan ensimmäinen osa ja Näkijän tarun osa 1 (1/3), Salamurhaajan oppipoika, käsittelee Fitzin elämää Peuran linnassa ja kouluttautumista salamurhaajaksi. Kuten arvata saattaa, hovin juonet ovat moninaisia ja etenkin Fitzin setä prinssi Valta heittäytyy häijyksi. Tämä kirjan osa käsittelee Fitzin lapsuutta ja oppimista kuninkaallisen salamurhaajan tehtäviin sekä suuren uhan, Punaisten merirosvolaivojen ilmestymistä Kaukosaarilta Peuran rannikolle.

Näkijän tarun vahvuus on tarinan todella hyvässä imuvoimassa: kirjaa ei malta jättää kesken vaan kerronnan keskittyessä rauhallisiinkiin osiin lukija janoaa lisätietoa kirjamaailmasta ja sen arvoituksista. Kerros kerrokselta sitä avataankin, mutta kuten aina hyvässä kirjassa, uudet vastaukset vain nostavat lisää uusia kysymyksiä. Kerronta ei myöskään ole Game Of Thronesin verta ja pornoa harrastavaa mässäilyä tai David Eddingsin kömpelöä ja mustavalkoista tarinointia.

Luettelen lisää lukemiani osia seuraavassa päivityksessä!

Helmet-haaste:
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Miltä lista näyttää 25.5.2019:


1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue
4. Kirjailijan ainoa teos
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi
6. Rakkausromaani
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla
17. Kirjassa on kaksoset
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
19. Et pidä kirjan nimestä
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja
23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja
28. Kirjan kannessa on kuu
29. Kirjassa nähdään unia
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema
31. Kirjassa kuljetaan metrolla
32. Kirjan nimessä on ammatti
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä
36. Kirjassa ollaan yksin
37. Pienkustantamon julkaisu
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi
44. Kirja kertoo Berliinistä
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
47. Kirjassa on alle 100 sivua
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti