maanantai 7. lokakuuta 2013

Kirjamessupohdintoja

Nyt selvisin Turun kansainvälisiltä kirjamessuilta halvalla. Kallein ostos oli 10€ Knut Pippingin Komppania pienoisyhteiskuntana. Pakkohan se oli omaksi saada! Toisena kirjaostoksena hommasin itselleni Uusikirkko kohtalon vuosina, mistä etenkin varsinaissuomalaisten evakkojälkeläisten kanssa tulee olemaan hyötyä. 

Muuten hankin pääasiassa lahjoja joulun varalle. Ruokamessuilla kuljin kolmesti Kolatun juustotilan pisteen ohi. Heidän munajuustonsa on rikollisen hyvää.

Kuvasaldoa, eli ihmeteltävää:

Jenni Haukio, USA:n suurlähettilään vaimo ja niin maan helkkarin iso koira.

Kaveri suositteli. Kuulemma ihme että suosikkikirjailija on elossa JA hänet voi tavata Turussa!

Olin ostaa pelkästään mainoslauseen takia. Pienenä olin G.I. Joe -fani!

Arvio messuista


Tänä vuonna olin ensimmäistä kertaa järjestäjäpuolella. Lauantai jäi väliin, mutta perjantaina ja sunnuntaina (ja tavaroita viedessä torstaina) sai huhkia senkin edestä. Huomasin, että järkkärinä on hauskempaa kuin asiakkaana. On mukavaa olla paikallaan yhdessä pisteessä, lähteä sitten tunniksi vaeltelemaan ja palata takaisin ja kohdata erilaisia ihmisiä. Näytteilleasettaja- ja messuvieraslounas oli muuten kiitettävä erinomainen 10+!

Kun aloitin opiskelut Turussa, sain ilmaiset liput messuille tuosta vaan Kansallisesta kirjakaupasta. Parin vuoden kuluttua niitä sai muutamalla eurolla, mutta silti edullisesti. Suomalaisesta kirjakaupasta saattoi saada kanta-asiakaskortilla kaksi ilmaiseksi. Nyt sekin ihanuus on päättynyt, eikä Turun yliopiston (erittäin ovelasti Henrikinkadulle kätketty) viestintätoimistokaan toimita niitä. Nyt paras tarjous on Muusa ry:n 8€ (normaaliopiskelijalippu 11€), mutta onneksi pääsin järkkärinä ilmaiseksi. 

Kierre pahenee. Aloittaessani messuilun Turun kirjamessut olivat vähintään yhtä laajat kuin Helsingin. Tarjonta kuitenkin supistuu vuosi vuodelta, antikvaaripisteitä on vain puolet entisestä. Ruokamessut alkavat olemaan pelkkä vitsi. Samat kojut siellä pääosin ovat kuin joka tapahtumassa Turun kauppatorilla tai pääkirjaston edessä. Ainoastaan siunattu Kolatun tila oli ilo silmälle ja suulle.

Keskustelut kirjamyyjien kanssa ovat vahvistaneet epäilyjäni: kaikki kannattaa satsata Helsingin kirjamessuille. Jyväskylän ja Tampereen messuille ei oikein kukaan viitsi lähteä. Turku pistää vielä kampoihin, mutta vuosi vuodelta tulos näyttää lohduttomammalta. Onneksi vastineeksi kävijämäärät ovat kasvussa.

Turun kirjamessuissa on paljon hyvää, mutta pelastusta alkaa kaivata. Näytteilleasettajille pitäisi ainakin antaa enemmän ilmaislippuja, joita jaella asiakkaille. Monet ostaisivat varmasti mielellään 10€ edestä tavaraa kirjakaupasta tms., jos saisivat kaupan päälle lipun tai kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti