maanantai 29. joulukuuta 2014

Lomalta selviydytty!

VR:n armoilla


Kas niin, takana kuusi päivää Joensuussa ja seitsemän + seitsemän tuntia VR:n täyteen sullotuissa junissa. Ainoastaan matkan loppuosa välillä Pasila-Turku illalla kello 23.08-01.02 oli väljää. Kirkkonummen jälkeen minun ja paremman puoliskoni lisäksi vaunussa oli vain yksi naikkonen jolla tietenkin oli sangen äänekäs ja pärskivä yskä sekä nuha. Ja hän oli melkein takanamme. Ei onneksi tainnut tarttua, mutta pitikin sattua!

VR oli ennakkolippujen (tilattu marraskuussa) ansiosta suhteellisen edullinen, ainakin opiskelijalippuja halvempi, mutta ikävä junassa on silti matkustaa. Matkalaukku piti paluumatkalla välillä Joensuu-Pasila sujauttaa jalkatilaan, mikä aiheutti mukavan kippuran ja selkäkipuja. Hattuhyllylle se ei mahtunut eikä matkalaukuille ollut tiloja lähettyvillä.

Mikä olisikaan mukavampaa kuin käyttää junamatka YLE Areenan tarjonnan katseluun? Ei onnistu! WLAN on junissa hidas tai sitten Areena pitää joka kymmenes sekunti lataustauon ja ilmoittaa aina välillä "Media ei ole saatavilla". Grrr!

Junassa Joensuu-Pasila mainostettiin uutta ja ihanaa Duetto-ravintolaa. Eipä ollut erityinen kokemus, koska juuri mitään ostettavaa ei ollut. Lappujen perusteella vanhaa leipä- ja mutusteluvalikoimaa oli supistettu entisestään.

Kirjallisuuskatsaus


Luin junamatkan Justin Brooken teosta Talvisodan kanarialinnut (1984). Se kertoo talvisodan ajan brittiläisistä vapaaehtoisista ja vaikka nämä eivät rintamalle päässeetkään, on kirja mielenkiinsoista luettavaa. Bongasin muun muassa uuden luodinreiän seinässä: Savonlinnassa harjoitelleen britin kivääri laukesi ja luoti upposi seinään. Luodinreikää alettiin kutsua "Ruupertin reiäksi" laukaisijan mukaan. Reikä tosin muurattiin myöhemmin umpeen ja nykyään sen kohdalla on ovi. Mutta mielenkiintoinen lisä kokoelmaani!

Joensuussa oli paljon lunta ja pakkasta, eikä ollut juurikaan aikaa lueskella. Hieman luin joululahjaksi saamaani Terry Pratchetin uutta Raising Steam -kirjaa. Kiehtovaa ja mukaansatempaavaa, kuten aina.

Sain joululahjaksi tavallista vähemmän kirjoja. Anopilta saamani TietoFinlandia-voittajan Pohjolan leijonan otan pian luvun alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti