keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Tenttijännitys lauennut

Hygieniapassia vailla


Eilen oli kello 18 asti kauhistuttava päivä. Olin paremman puoliskon kanssa maanantaina Raisiossa koulutuskeskus Timalissa hygieniapassitentissä, johon valmentauduimme viikonloppuna. PP (Parempi Puolisko) kärsi viikonlopun jonkinasteisesta migreenistä, mutta onneksi saimme päntättyä itseopiskelulla aineistoa.

Hygieniapassi antaa työelämään aika hyviä etuja, sillä monet elintarvikealan yritykset yms. vaativat sitä. Itse arvelen siitä olevan etua museoissa, joihin kuuluu kahvila. Kuten niihin oikeastaan kaikkiin tätä nykyä kuuluukin. Ylipäätänsä materiaali oli erittäin hyödyllistä, ja Kirjakahvila kustansi tentin meille, koska olemme siellä vapaaehtoisina. Itse en tosin ole vielä ehtinyt vuoroja tehdä, sillä alkuvuosi on ollut kovin kiireinen. Tentin repuuttaminen tosin pitää tilittää kahvilalle: 40€!

Maanantaina sitten ankarassa lumisateessa bussittelimme tenttitilaisuuteen. Luimme kännykästäni vielä tenttimateriaalia juuri ennen testiä, ja sitten se alkoi. Ja tuskan hiki alkoi virtaamaan.

Tentti


Tentissä on saatava vähintään 34/40 oikeaa vastausta, että passin saa. Kysymykset arvotaan tuhannesta valmiista. Kauhukseni olin varma ainoastaan 30 vastauksesta! 10 piti siis miettiä ja tarkkaan. Tenttimateriaaleissa oli paristakin ristiriitaista tietoa, ja noiden kysymysten killerit liittyvät sanavalintoihin: "aina", "varmasti" tai "tärkein". "Onko X tärkein ruokamyrkytyksiä lisäävä tekijä?". Tota tota. Missä tilastot?

Tentin jälkeen olimme pitkään hiljaa, ja PP pyysi minua lupaamaan, että kumpikaan ei puhu tentistä koko loppupäivänä yhtään mitään. Ainoastaan yhdestä kysymyksestä sai puhua:
"Hullun lehmän taudin (BSE) tiedetään tarttuvan maidon välityksellä"

Ööh.

Hullu kuiten


Itsekin jätin tuon viimeiseksi ja pohdin sitä pitkään. BSE:stä oli kaikissa tenttimateriaaleissa, mitä käsiin saatiin. Mutta välittämistapaa ei niissä mainittu. Minä laitoin VÄÄRIN, sillä muistaakseni se tarttui aikanaan rehun mukana ja on eläimen aivoissa sekä hermostossa, eli se ei välity maidossa. Olen nähnyt aiheesta paljon dokumentteja, lukenut artikkeleita mutta jumankekka, tuota maitojuttua en osannut.

Bussissa vilkaisin sitten WEBiä. En vieläkään tiedä, kumpi on oikeassa. 2006 on ilmeisesti Wikipedian mukaan tehty tutkimuksia [linkki puuttuu!], joissa todetaan sen mahdollisesti tarttuvan maidon välityksellä, mutta toisessa tutkimuksessa taas yhteyttä ei ole. Testin Raamatun, Eviran mukaan ei ole tietoa siitä, että tauti välittyisi maidossa. Artikkeli on päivitetty 4.3.2013, joten lienee aika tuoretta tietoa!

No, tietoni Hullun lehmän taudista moninkertaistuivat, kiitos hankalan tenttikysymyksen. Lienee tuo sen kysymyksen ideakin?

Tuskan tiistai


Tentin lopuksi valvoja kertoi, että hän seuraavana päivänä lähettää tekstiviestin tai soittaa niille, jotka eivät ole läpäisseet tenttiä. Olin kauhuissani, sillä liian paljon jäi nyt kyllä arvailun varaan.

Tiistai mateli ja tapoimme aikaa, kunnes kello näyttäisi yli virka-ajan. Kummitätini soitto oli säikyttää minut hengiltä. Kahden aikaan olo oli jo aika helpottunut, kello 16 alkoi jo olla riemu katossa ja lopulta kello 18 uskalsimme lähettää kotijoukoille viestit, että taitaa olla passit plakkarissa. Vaihdoimme tietoa ja lohdukseni olimme aika monesta muustakin kysymyksestä samaa mieltä. Yksi meni minulta vikaan, mutta se oli taas sellainen, ettei luettua tietoa pystynyt katsoakseni suoraan soveltamaan. Löyhä vai tiuka tulkinta? ARGH!

Minä juhlistin tarjoamalla itselleni ja paremmalle puoliskolle Cafe Artissa kakkukahvit. Tykkään mahdottomasti heidän Irish Cream juustokakusta! Puoliso ostaa itselleen uuden, tarjouksessa olevan laukun tänään Anttilasta. On muuten kihlauksemme vuosipäivä.

Se seuraus tällä tenttaamisella sitten on, että jatkuvasti keittiössä asetellettani ruokatavaroita ja astioita pöydille ja toisten läheisyyteen PP huudahtaa "KONTAMINAATIO!".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti