sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Ruoasta opittua

Vielä voisi tuon Lampaansyöjien jäljiltä kirjoitella parista ruokakokeilusta. Kuten arvannette, sitä lukiessa tuli tuhottoman nälkä ja hinku kokeilla lammaspaistia innosti eksperimentteihin.

Ostin karitsaa Kauppahallista ja selailin tuhannen keittokirjaa ja netin ruokaohjetta. Ohjeissa oli suuria eroja. Loppujen lopuksi laitoin lampaan savipotissa uuniin, tein liemen oluesta ja vedestä sekä viiltelin lihaan viiltoja, joihin tungin minttua ja valkosipulia. Laitoin sitä myös päälle & liemeen. Pidin uunissa 6 tuntia 150 asteessa, jonka jälkeen ilman potin kantta 20 minuuttia ruskettaakseni paistosta. Oheen porkkanaa ja perunaa. Ja tietty suola et pippuri.

Lihasta tuli hyvin mureaa, luut irtosivat itsestään. Pitkäkään aika mintussa ja valkosipulissa ei tosin tartuttanut lihaan makua, eli kyllä tämä on marinoitava yön yli. Liemestä tuli erinomaista, ja kierrätin sen seuraavan päivän herkkuruokaan.

Pula-ajan ruokaa


Pari päivää sitten innostuin Kun kansa eli kortilla kirjan "lihapullista", joissa pullat tehtiin lantusta ja sienistä. Ajoin siis 200 grammaa sieniä ja 200 grammaa lanttua monitoimikoneessa, sekaan suolaa, pippuria, kananmuna ja 1/2 dl korppujauhoja. Paistoin taputeltuja pullia pannulla hiljakseen kakkosteholla.

Ikävä kyllä ei toiminut, maistui pelkästään lantulta. Pullien jälkeen taputtelin lopun massan ohuiksi pihveiksi ja jatkoin paahtamista, mutta tymäkkä lanttu iski läpi. Ensi kerralla pitää muistaa

1) keittää lanttu etukäteen, sitä ei voi käyttää raakana ja
2) laittaa enemmän sieniä ja
3) enemmän sidosaineita. Toinen kananmuna ja hivenen enemmän jauhoja.
4) Pitäisikö laittaa paprikajauhetta hitunen?

Aake Jermon mukaan isäntä luuli tosissaan syövänsä lihapullia, emäntä vaikeni todellisesta koostumuksesta. Jatkan kokeiluja tälläkin reseptisaralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti