11. The EC Archives: The Vault of Horror Volume 1
Varsinaisesti törmäsin The Vault of Horror -sarjakuvakokoelmaan Twitterissä seuraamani Comix out of Contex -twiittaajan välityksellä. Aikanaan kauhusarjakuvat (zombie/vampyyri/aave/kannibaali yms.) olivat hyvin suosittu genre, kunnes joutuivat USA:n sarjakuvia rajoittavien säännösten uhreiksi.
The Vault of Horrorin tarinat ovat sangen klassisia kerronnaltaan ja rakenteeltaan, ja monelle on ollut innoittajana H. P. Lovecraft tai Edgar Allan Poe niin pitkälle, että tarinat ovat käytännössä suoria plagiaatteja (mm. "Kylmää ilmaa"). Sinänsä kokoelma on ansiokas ja osa läntisen maailman kulttuurikaanonia kaikessa erikoisuudessaan. Suosittelen lukemaan viihteenä!
12. Sakari Lappi-Seppälä – Haudat Dnjeprin varreilla
Kansikuvaton kirja liittyi varsinaisesti tähän Turun Sanomien kirja-arvosteluun vuodelta 1945:
Turun Sanomat 8.10.1945 |
Hakaristin ritarien käynnistämä keskustelu suomalaisten SS-miesten teoista on ollut sellainen vaihe suomalaista sotahistoriaa, etten mielelläni työnnä kättäni käynnissä olevaan tehosekoittimeen. Ensinnäkin SS-historian tuntemus ei ole erikoisalaani, toiseksi kukaan ei kaipaa kommenttiani enkä oletakaan kenenkään sellaista kaipaavan, ja kolmanneksi olen André Swanströmin tavoin Atenan kirjailijoita, joten jäävään itseni siitäkin syystä.
Suomalaisessa SS-pataljoonassa palvelleen Lappi-Seppälän teos Haudat Dnjeprin varrella kiinnitti huomioni nimenomaan käydessäni läpi evakkotutkimuksen yhteydessä vanhoja Turun Sanomien vuosikertoja ja huomatessani kirjan pitkähkön arvostelun. Kuten ylläolevasta arvostelusta käy ilmi, SS:n yhteydet sotarikoksiin olivat hyvin suomalaisten tiedossa. Toisaalta, kuten Lappi-Seppälä kertoo, kesällä 1941 SS-miehet luulivat joutuvansa Afrikkaan sotimaan brittejä vastaan! Varsinaista sotarikoksista Lappi-Seppälä kertoo avoimesti ja heti kärkeen, mutta hänen mukaan suomalaiset kieltäytyivät osallistumasta siviilien, etenkin juutalaisten teloituksiin.
Lappi-Seppälä syyttää – osin varmasti aiheellisesti – Unto Parvilahtea (Boman vuoteen 1944) totaaliseksi kansallissosialistiksi. Osin kirjan sävystä on luettavissa rivien välistä tiettyä valtakamppailua SS-pataljoona sisällä. Täysin pureskelematta kirjan sanomaa ei kannata niellä, vaikka se onkin poikkeuksellisen avoimesti ja pian sodan jälkeen kirjoitettu,
Mainittakoon, että Unto Parvilahti luovutettiin sodan jälkeen Neuvostoliittoon ns. Leinon vankina (sisäministeri Yrjö Leino) ja hän selvisi helvetillisistä oloista hengissä ja takaisin Suomeen Stalinin kuoltua. Parvilahden Berijan tarhat on klassikkokuvaus Neuvostoliiton vankileireistä.
Rintamakuvauksena Haudat Dnjeprin varrella on kiinnostavaa luettavaa. Tyylillisesti kuvaus on ehkä jälkiviisasta, mutta kuitenkin pääpiirteissään luotettavaa kerrontaa.
13. Deadpool versus Punisher
Deadpool on kahden elokuvan ja Punisher Netflixin yhden hyvän (1) ja yhden keskiverron kauden (2) ansiosta tapetilla Marvelin sarjakuvauniversumista. Mitä tapahtuu kun the merc with a mouth kohtaa rikollisten armottoman rankaisijan? Keskiverto sarjakuva.
En edes jaksa selostaa sekavaa juonta. Deadpool pulisee ja Punisher on vakava ja tästä kontrastista pitäisi syntyi jotain. Ei juurikaan synny. Kyllähän tämän osana kaanonia lukee, mutta vain vaivoin. Punisher on tässä yhtälössä likimain turha, tarinankerronta ja käänteet ovat lähes kokonaan Deadpoolin harteilla. Jos tykkösiut Deadpool-elokuvista, tykkäät tästäkin.
14. Ottaisin mieluummin ponin ja muita totuuksia Suomen taiteen helmistä
Rehellinen mielipiteeni: todella kökkö Taidevandalismi-klooni, pari kuvaa sai minut ehkä jopa hymähtämään.
15 .Batman, Volume 3: I Am Bane
Sattumanvarainen Batman-poiminta kirjastosta, ihan OK vaikka en tämän kaanonin kohtaan ole perehtynytkään.
16.–17. Boku no Hero Academia 1–2
Arvostelut täällä. Kyllä nämä lukemisen arvoisia ovat!
18. Robert Jordan – Hopeinen nuoli (Ajan pyörä 11)
Ajan pyörä jatkuu! Tämä osa oli taas vähän väliinputoaja, en edes ollut varma oliko kansi johonkin Scifi-aavikkoplaneettaan liittyvä kuva vai mitä ihmettä. Tämä ei ole Ajan pyörän kohokohtia vaan hidasta rakentamista tulevaan, joten en kirjoita sen enempää tästä.
19. Batman/Aliens
Batman vastaan scifi-hirmujen klassikko alien! Mikä voi mennä vikaan? No, kaikki.
Koska olen lukenut Aliens sekä Alien vs. Predator omnibusit tiesin, mitä tavanomaisessa Alien-tarinassa esiintyy. Tässä oli kaikki kliseet; avaruusalus haaksirikkoutuu: tsek. Ryhmä ihmisiä lähetetään tutkimaan sitä: tsek. Ihmetellään kummia aukkoja löydettyjen ruumiiden rintakehissä: tsek. Ensimmäinen yllärikohtaaminen, ensimmäinen uhri: tsek. Ihmiset napsitaan yksi kerrallaan: tsek. Sankari tietää mitä tekee ja varoittaa muita mutta ei tule kuulluksi: tsek. Yksi ihmisryhmän jäsenistä osoittautuu ahneeksi paskiakseksi ja pettää muut rahan toivossa ja kuvittelee kesyttävänsä alienit: tsek. Petturi saa ansionsa mukaan: tsek. Sankari selviytyy yksinään lahdattuaan alienit ja näiden pesän: tsek.
Eli ei mitään originaalia tai ihmeellistä.
Helmet-haaste:
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
20. Hannu Rajamaa - Kesämaa
Tämä on yksi erikoisimpia lukemiani kirjoja. Periaatteessa kyseessä on vanha kunnon vakoojatarina, mutta tämä sijoittuu vaihtoehtoiseen historiaan 1930-luvulle. Espanjan sisällissota riehuu kiivaimmillaan ja Neuvostoliitto on voimissaan – ja siinä onkin keskeiset linkit meidän historiaamme.
Rajaniemen mielikuvituksekkaassa maailmassa kuolleet nimittäin jatkavat Iso-Britanniassa olemassaoloaan Kesämaassa, joka keksittiin 1800-luvulla. Keskeisillä virkamiehillä – ja tietty kuninkaallisilla – on kuoltuaan matkalippu, jolla he pääsevät jatkamaan palvelustaan tuonpuoleisessa. Vastaavasti Neuvostoliitolla on valtava tuonpuoleinen yhteinen todellisuus, jonka perustana on itse edesmenneen Leninin tajunta.
Kirjassa on valtava määrä nerokkaasti keksittyjä ilmiöitä, jotka linkittyvät fysiikkaan, Iso-Britannian historiaan, todellisiin ja kuvitteellisiin vakoojatapauksiin ja no, vaikka mihin. Onkin outoa, että maailma on samalla harvinaisen ehjä ja loogisesti lomittuva, samalla aikaa todella erilainen ja outo. Paljon asioita annetaan lukijalle pääteltäväksi muutamasta sivuhuomautuksesta, ja minulle tämä oli mitä ilahduttavin kokemus! Tuonpuoleisen logiikka ja historia paljastetaan kerros kerrokselta ja samalla juoni syvenee ja mutkistuu, joskin helposti seurattavana.
Yksi kiehtovimmista kirjoista, joita olen lukenut, ja tähän mennessä vuoden kiinnostavin kirja.
Helmet-haaste (tässä tuleekin monta!):
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema (Taustalla tuonpuoleinen Lontoo)
31. Kirjassa kuljetaan metrolla (muistaakseni!)
Miltä lista näyttää 14.2.2019:
4. Kirjailijan ainoa teos
6. Rakkausromaani
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
19. Et pidä kirjan nimestä
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja
23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja
28. Kirjan kannessa on kuu
31. Kirjassa kuljetaan metrolla
32. Kirjan nimessä on ammatti
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä
36. Kirjassa ollaan yksin
37. Pienkustantamon julkaisu
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
47. Kirjassa on alle 100 sivua
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti