torstai 28. helmikuuta 2013

Esitelmästä

Lotta Svärd -esitelmä sai ihan mukavasti kuulijoita. Jouduin myös vastaamaan kysymyksiin tavanomaista pidempään. Keskityin esittelemään organisaatiota jaostoittain, ja sahasin pois Fanni Luukkosen, lottakurin & ideologian sekä järjestön sisäiset kiistat. Esitelmä menikin täsmälleen sovittuun 1½ tuntiin.

Tein kaksi pikku töppäystä. Ensiksi näytin talvisodan uhrien yhteydessä kuvaa Turussa sijaitsevan Suomen pankin julkisivusta, johon osui pommi ns. Mustan maanantain aikaan 29.1.1940. Kaksi lottaa oli mennyt suojaan pankin rautaovien taakse, mutta pommin paine löi ovet sisään ja lotat kuolivat.

Otin keskiviikkoaamuna ennen museolle lähtemistä kuvat rakennuksissa yhä näkyvistä pommitusten vaurioista. Kuten alimmaisesta kuvasta näkyy, on kahden lotan muistolle jätetty hyvin vaikuttava muistomerkki: sirpaleista silpoutunut Suomen leijona oven yllä.
Töppäys liittyy siihen, että sanoin Suomen pankin olevan Eerikinkadulla. Kuin kuorossa kaikki kuulijat sanoivat "LINNANKADULLA!". Sekaannus johtui siitä, että Eerikinkadulla on muistolaatta samana päivänä pommituksessa postitalon edessä kuolleille 40 siviilille. Kiitin yleisöä korjauksesta.

Toinen töppäys oli kasvitieteellinen. Sanoin, että lottia lähetettiin korjaamaan Lietoon sokeriruokoja. Tajusin yleisön sopertelusta, että nyt sanoin jotain hullusti, ja pian tulikin korjaus "Se on sokerijuurikas!". Tuumin, että no, olen humanisti, en botanisti. Muuten sujui sen kummemmitta kommelluksitta. Tulipahan selväksi, että luennoitsijakin on vain ihminen! Errare humanum est.

Muuan herrasmies tuli tekemään illan päätteeksi huomautuksen lehtijutustani parin viikon takaa. Kirjoittamassani 4000 merkin artikkelissa oli yksi nimi valokuvatekstissä väärin, muistin ihmetelleeni erästä kuvassa esiintyvää miestä pitkään. Onko herra X vai ei? Olin noin 89% varma, ja pieleen meni. Loppujen lopuksi tuli tieto korjatuksi, ja samalla sain tietooni ihmisiä, joilta kysyä asiasta jatkossa. Onni siis onnettomuudessa! Ilman virhettä olisi jäänyt tärkeä tieto saamatta. Heh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti