keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

100 kirjaa osa 2

Luettu:

8. Paavo Rintala. Nahkapeitturien linjalla. Osa 1. (1976)
ISBN: 951-1-02464-7

Mummoni ja Mannerheim -teoksesta pitäneille mitä mieluisin lukukokemus. Rintalan kieli on hyvin kiehtovaa: lyhyitä lauseita mutta ei töksähtelyä. Kiehtova läpileikkaus talvisodan kokeneista. Mukana kuitenkin ehkä aavistuksen verran jälkiviisastelua, joka tosin kuuluu aikakauden ilmapiirin esittelyyn. Pariksi kannattaa lukea tuoreen Suomen Sotilas 1/2015:n artikkelit talvisodasta, niin huomaa Rintalan tietyiltä osin myös olleen aikaansa edellä tulkinnoissaan.

9. Kurt Vonnegut. Äiti yö. (1980)
ISBN 951-30-2623-X

Veikeä ja oivaltava kirja amerikansaksalaisesta natsitaustaisesta miehestä ja tämän, hmmm, tragokoomisesta elämästä. Vonnegutin kirjoitustekniikan loistoesimerkki. Nopealukuinen mutta ei missään tapauksessa "helppo".

Havainnot:

Hyvää kaunokirjallisuutta lukee nopeammin kuin kiinnostavintakaan tietokirjaa. Tietokirjoissa on kiusaus aina loikkia tietoikkunoiden ja mielenkiinnottomien lukujen yli. Luin esitelmää varten parikin tietokirjaa, mutta monet luvut jätin väliin, joten en kirjaa niitä tähän lukuohjelmaan. Jos kymmenen sivua luetellaan radiohiili- ja termoluminesenssiajoituksia, niin ei jaksa, ei kykene!

Luvussa:

Paavo Rintala. Nahkapeitturien linjalla. Osa 2. (1979)

Wiest, Andrew (toim.). Vietmanin sota. (2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti