torstai 15. syyskuuta 2016

Muutamia poimintoja Karjaloista, lähinnä Wiipuriin liittyviä asioita

Kävin siis Raisiossa keräämässä Karjala-lehdistä lehtijuttuja. Koska kunnon tutkimukset puuttuivat, olivat sanomalehdet ja arkistojen alkuperäismateriaalit ainoa keino tutkia Viipurin kieltolakia pari päivää sitten työväenopistolla pitämääni luentoa varten.Karjalasta löytyi toki muitakin mielenkiintoisia lehtijuttuja, joista muutama alla:

Tämän ilmoituksen taustat haluaisin tietää! Karjalasta vuodelta 1929.

Sanomalehtialalle toivottiin lisää naisia vuonna 1920 (piiiiiitkä artikkeli ja hajallaan, siksi osissa):Tämä kadonnut koiraparka katosi, nimestä päätellen sen elämä on todennäköisesti ollut stressaavaa:Venäläisvastaisuutta oli joka lehdessä, mutta juutalaisten leimaaminen joissakin yhteyksissä kiinnitti huomioni:


Suojeluskuntiin kuulumisen puolesta propagoitiin ahkerasti:Suojeluskuntiin liittymisen puolesta kampanjoidessa muistettiin myös Suomen naista ja käytettiin sangen kärkästä kieltä:

Kiinnostavaa sinänsä, useita vuosia sodan jälkeen löytyi maastosta sisällissodan uhreja.

 Pilakuva:


Kissavideoita on ollut aina, muodossa tai toisessa:


Suomen väri- ja vernissatehdas O.Y.:n mainoksen kehys (vuodelta 1926) herätti suurta hilpeyttä:


Arkeologiaa, muuta muinaistutkimusta ja yliopistoelämää seurattiin tarkkaan. Samoin Helsingin yliopiston lukuvuoden avaus oli aina tärkeä tapaus ja jokaisen professorin  pitämä avausluento raportoitiin. Turun Yliopiston perustamiseksi kerätyistä varoista tehtiin jokaisesta isot artikkelit. Tässä tosin Tiede-lehtien vakioartikkelin avaus 9.1.1923:

Koko artikkeli niin valtava, että en käy sitä tähän nyt liittämään.
Egyptologia kiinnosti suuresti karjalaisiakin, kuten artikkeli muinaisegyptiläisten elämänohjeista ja viisauden säännöistä vuodelta 1926 osoittaa:


Mutta, kuten mainitsin, myös kotimaista arkeologiaa seurattiin tarkkaan:


Koska viimeksi olette nähneet toimittajan Museoviraston kenttätöiden esittelyssä, häh?

Viipurin teatteria seurattiin tarkkaan:Kaupunki kehittyi ja kasvoi voimakkaasti. Esikaupunkien ohella perusinfrastuktuuria ja hallintorakennuksia kehitettiin, tässä uuden kaupungintalon piirustuskilpailu arkkitehdeille 1923:


Ja tässä palkitut ehdotukset:
Puolueen nimi on vaihtunut, mutta linja ei! Maalaisliittoa käsittelevä pilapiirros vuodelta 1929:


Jääkärit olivat brändi! Tässä Savuke 27 -mainos vuodelta 1923:


 Sangen persoonallinen piirros ja juttu, johon se liittyy (vuodelta 1923):


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti