sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Turun puolustukseksi

Siitä on vähän yli kymmenen vuotta kun sain hyväksymiskirjeen Turun yliopistoon arkeologiaa opiskelemaan ja pöydän ääressä oli lauma sukulaisia kilvan kertomassa turkulaisvitsejä. Kummienoni kertoi tämän:

Turkulainen sanoi kahvipöydässä ei-turkulaiselle:
- Kaikki sivistys ja kulttuuri on lähtenyt Turusta!
Ei-turkulainen vastasi:
- Niin, eikä ole palannut!

Finlandia-ehdokkaista kolme on Turusta, mitä päivitellään suuresti. Helsingin Sanomat julkeni kirjoittaa sävyyn, että Turustahan on viime vuosina tullut kulttuurikaupunki. Anna-Stina Nykäsen (kieli poskessa tehty) kirjoitus aiheesta kielii hyvin kehä kolmosen suojissa ajattelusta:

Turun mainehan tässä mullistui kertaheitolla. Turku on tunnettu Turun taudista, jonka oire on vanhan arkkitehtuurin tuhoaminen. On ajateltu, että turkulaiset eivät arvosta kulttuuria ja kauneutta.

Finlandia-kisa osoittaa tämän vääräksi. Nyt kaikkien on osattava kehua, kuinka loistava kulttuurikaupunki Turku on.

Turun taudista: tuon brutalismin suurin uhri oli kyllä tunnetusti Tampere, mutta jos jotain on maassa vialla niin annetaan sille attribuutti "Turku" niin kaikki ymmärtävät että kyse on rumasta ja typerästä. Oikea vanha Turun murre on hauskaa ja hienoa kuultavaa, mutta kakkoskanavalla leukansa sijoiltaan loksauttaneen tamperelaisen harjoittama apinointi kuitenkin on se, minkä perusteella turkulaisten puheenpartta arvostellaan ja kas - esimerkiksi animaatioiden suomiduppauksissa typerän hahmon murretta ei tarvinne pitkään arvailla. Samoin muuten vanha oikea stadin slangi on nautinnollista kuultavaa ja sen tunteminen tekee venäjän opiskelusta hauskaa.

Mietiskelimme taannoin saunan lauteilla Mäntymäessä, miksi tällainen liittoutuminen Turkua vastaan on syntynyt. Ainoaksi syyksi keksimme kateuden. Keskiaikainen Helsinki ei esiinny muualla kuin Medieval: Total Warin kartoissa. Kun Porin kaupunki aikoinaan paloi muuttivat porilaiset läheiseen metsään asumaan maakuoppiin - eivätkä olisi tahtoneet muuttaa kaupunkiin takaisin kuin vasta viranomaisten painostuksesta.

Ja vielä tämä Nykäsen kolumnissa:

Onhan Turussa ihania ravintoloitakin. Siis kerrassaan kulturelli kaupunki.
Kuten aiemmin kirjoitin, turkulaisen ravintolan vitriinissä on arkeologisissa kaivauksissa löydettyjä keramiikanpaloja osoittamassa, että vastaavaa toimintaa on paikalla ollut aiemminkin. Helsingistä saattaisi löytyä kaivauksissa kirjeitä, joissa raumalaiset anovat Kustaa Vaasalta paluulupaa Raumaan. Ymmärrän kyllä miksi, onhan Rauma kaunis kaupunki ja heidän murretaan käytettiin jatkosodassa Yhdysvaltain navajo-intiaanien kielen tapaan salakielenä puhelinkeskusteluissa. Rauman patteriston pojat tekivät tarkkaa työtä. Ja raumalaiset olivat viimeiset Summasta helmikuussa 1940 lähteneet suomalaispuolustajat. Puolustivat tukikohtaa nimeltä Lukko, eli sellainen lisäsävy tulee heidän jääkiekkojoukkueensa nimeen.

Jo Mikael Karvajalkakin olisi luopunut kaikista maailman jalokivistä päästäkseen vielä kerran istahtamaan Aurajoen varrelle. Ei mikään ihme, Suomen neljä vuodenaikaa ovat ihmeellisimpiä koettuina jokivarressa. Kuulemma Lapissakin on ruskaa, mutta enpä tiedä kun en ole käynyt katsomassa.

Mäntymäen lauteilla muistui mieleen sentään yksi tamperelaisvitsi:

- Miksi Tampereen lempinimi on Manse?
- Koska se on Mensan vastakohta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti