tiistai 22. tammikuuta 2013

Puhelimen ruuttausta

Olen ollut erittäin tyytyväinen HTC-puhelimeeni, etenkin kahden viimeisen nokialaisen kiusattua minua parhaansa mukaan. Toiseksi edellisessä nokialaisessa oli ainoana ominaisuutena hyvä kamera. Näppäimet menivät jatkuvasti rikki, akku petti ja joululahjapaketista ottamani puhelimen takakannen lukitusläpät olivat vääntyneet sijoiltaan. Heti piti mennä kaupan tiskille valittamaan.

Tuota seurasi kosketusnäytöllinen nokialainen, joka lukituksesta huolimatta soitteli itsekseen taskussani. Pariin otteeseen luulin tuonpuoleisten äänten kutsuvan, kun muminaa kuului mutta ketään ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Pian selvisi, että puhelin taskussa oli soitellut sukulaisille. Pahin piikki oli kuitenkin puhelimen tarjoama mahdollisuus langattomaan WEB-yhteyteen omalle tietokoneelle, joka katkesi 10-22 minuutin välein. Koetin ohjelmiston päivitystä niin kännykässä kuin tietokoneessa, Saunalahdella käyntiä ja puhelimen sijoittamista eri puolille huoneistoa. Ei toiminut.

Kun vaihdoin HTC Desireen, niin a vot*. Netti ei ole katkennut melkein vuoteen kuin muutaman kerran (ja tuolloinkin yleensä vain hidastunut), ja silloin vika ei ole ollut puhelimessa. Samoin näppäinlukko on fiksusti suunniteltu.

Kuitenkin päätin yrittää tutustua HTC:eni paremmin. Tällä viikolla alkoi puhelimen rukkaus. Yritän tehdä puhelimelleni "Root" -toiminnon, jotta saisin enemmän irti. 

Nimenomaan irti puhelimesta: HTC:n ongelma on, että puhelimen mukana tulee sosiaalisen median käyttöön tarkoitettuja ohjelmia, joita ei voi poistaa. Facebook, Twitter... Jos luit blogini esittelytekstin tarkkaan huomaat, että erosin 2011 edellisestä. Jälkimmäinen ei ole houkutellut pätkääkään. Haluan nuo sovellukset pois.

Samoin HTC Syncin huonot mahdollisuudet kopioida puhelimeen talletettua tietoa huolettivat. Tässä Nokian Suite on ollut edellä. Tosin HTC:n filosofian ymmärtää. Miksi kehittää ja antaa mukana jotakin omaa, kun asiakas varmasti hankkii oman? Ja voi tehdä sen helposti?

Yhteystietojen siirto on ollut HTC Syncilla hyvin tuskallista (ne ladataan Outlookiin tai muuhun vastaavaan) ja tavallisesti seurauksena puhelimesta poistamani kuvat ovat ilmestyneet kovalevyltä takaisin sekä kalenteri on pyyhkiytynyt tyhjäksi. Riittävästi sovelluksia penkomalla löysin ratkaisun. AndroidPitistä löytyi MyPhoneExplorer, joka edellyttää ohjelman asentamista kännykkään ja tietokoneelle. Sillä sain tiedot talteen, huhhuh. Aina viikon välein olen pohtinut, että entäs jos... Puhelin hukkuu, varastetaan tai tuhoutuu hirmuisessa onnettomuudessa? Viimeksikin tietojen siirto ja etsiminen oli suurta tuskaa, pari ihmistä inhonnee minua kun en ole soitellut numeron kadottua.

Tietoturva huolettaa, mikä osaksi sai minut kokeilemaan "ruuttaamista". Tiedän, millaiset vaarat älypuhelimiin liittyvät ja vaihdoin eräässä vaiheessa tietoturvaohjelmaakin kännykässäni, koska ensimmäinen ei vakuuttanut minua. Uusi vaatii puhelimen "root accessia", pääsyä juureen. Prosessista on hyvä selitys täällä. Olen siinä mielessä tekninen ihminen, että tajuan suurin piirtein mitä ja miksi, mutta miten menee vähän pintapuolisesti ja "mitä tapahtuu" on aika iso kysymysmerkki.

Ensimmäinen root-yritys onnistui monien vaiheiden jälkeen, mutta en päässyt poistamaan Facebookia. Sen sijaan sain siivottua sen päivitykset, mikä vapautti tilaa. Kiva. Tietoturvaohjelma vaatii edelleen pääsyä juureen. Pitänee hankkia pari tietoturvaohjelmaa lisää?

Koetin juurimista toistakin tietä, mutta tietokoneen turvaohjelma alkoi herjaamaan jo latausvaiheessa mielestäni luotettavalta sivulta lataamaani pakettia. Tutkin asiaa ja siivosin paikat huolellisesti ja pyöritin vielä virustorjunnat päälle. Hälytys lienee ollut väärä, mutta Internetissä kannattaa olla paranoidi. Suosittelen paranoian viemistä siihen pisteeseen asti, ettei kirjoita oikeastaan enää mitään. Paha kyllä, itse haluan pitää blogia. Piru.

Pitänee tutkia Adroid-ohjelmia lisää, josko löytyisi lisää ratkaisuja. Sekä hyödyllisiä ohjelmia: uteliaisuuttani tutkin AndroidPitissä muutamia kategorioita, esimerkiksi "Medical" -osastoa. Päänsäryistä kärsiville on tarjolla päiväkirja oireiden seuraamista varten, mikä auttanee migreenistä kärsiviä kartoittamaan ongelmaansa. Seuraan entistä jännittyneempänä kännyköiden kehittymistä. Mitähän niistä löytyy vuoden päästä? Entä kolmen? Viiden?

*Sain puhelimen lahjaksi kummitätini mieheltä maisteriksi valmistuttuani, joka ei ollut kännykkään tyytyväinen. Onneksi kävi tuuri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti